כאשר אדם נפטר, ואותו אדם לא הותיר אחריו צוואה, עיזבונו מחולק בהתאם להוראות חוק הירושה, וזהות היורשים וחלקם בעיזבון נעשית באמצעות כללי ירושה על פי דין.
כללי הירושה על פי דין קובעים (במקרה הקלאסי בו לנפטר הייתה בת זוג וילדים במותו) כי בן/בת הזוג (לרבות ידועים בציבור) יורשים מחצית מהעיזבון, וילדיו יורשים את המחצית השניה (בחלקים שווים ביניהם).
כללי הירושה על פי דין מתייחסים גם ליתר המקרים, כמו למשל:
– במקרה בו אדם נפטר ובמותו הייתה לו בת זוג, לא היו לו ילדים, והיה לו אח אחד (בת הזוג תירש 2/3 מכלל העיזבון, וכן את דירת המגורים ומכוניתו של המנוח במלואן, והאח יירש את היתרה).
– במקרה בו אדם נפטר ובמותו היו לו ילדים אך לא הייתה לו בת זוג (ילדיו יירשו את כלל הזכויות בעיזבון, בחלוקה שווה ביניהם).
לצורך חלוקת העיזבון, יש להגיש בקשה למתן צו ירושה, אולם על מנת להימנע מחלוקה לא יעילה של הזכויות בעיזבון, שעלולה להוליד שותפות לא רצויה בנכסים ו/או תשלום מיסים מיותר, רצוי לפנות לעורך דין המתמחה בתחום הירושה לצורך התייעצות ובמידת הצורך עריכת הסכם בין היורשים, שיסייע לחלק נכונה את העיזבון, במהרה ומבלי ליצור חיוב מיותר במס.
אם ברצונכם למנוע מצב בו עיזבונכם מחולק בהתאם להוראות חוק הירושה, עליכם לערוך צוואה באחת מהצורות המוכרות בחוק הירושה, ולצוות את עיזבונכם למי שאתם חפצם בעיקרו.
שימו לב – זוגיות מאוחרת, פרק ב' או ג' שאתם מקיימים לאחר שפרק א' הסתיים, עלולה לגרום לכך שילדיכם מנישואיכם הראשונים ינושלו ממחצית הזכויות שצברתם במהלך חייכם – אם אתם נמצאים בזוגיות כזו (גם אם אינכם גרים דרך קבע עם בן/בת הזוג), עליכם להסדיר בצוואה את שיעשה בעיזבונכם אחר לכתכם.
החופש לצוות בישראל הוא כמעט מוחלט, אולם בחוק הירושה דרישות צורניות דווקניות שיש להקפיד בהם עת שעורכים צוואה, וכמו כן ייעוץ מקיף ונכון יכול לסייע בעריכת צוואה המתחשבת בשיקולי מס, ובאופן הפרקטי ביותר בו רצונכם יקוים בפועל, ולכן מומלץ להתייעץ עם עו"ד המתמחה בעריכת צוואות שיסייע לכם לוודא שכבודכם האחרון יתממש.
בני זוג המבקשים להבטיח שבן/בת הזוג שיוותר בחיים יוכל לעשות שימוש ברכוש המשותף שנצבר ולימים להורישו לילדיהם רשאים לערוך צוואה הדדית ומשותפת, כאשר ניסוח נכון של צוואה מסוג זה מאפשר גמישות מרבית לבן הזוג שנותר בחיים ואשר עליו לדאוג לילדי הצדדים לבדו מחד גיסא, תוך דאגה לצמצם ככל הניתן את החשש שמא זוגיות מאוחרת תגרום לנישול של ילדי הצדדים מפרק א' מאידך גיסא.
____________________________________________________________________
האמור באתר זה מהווה מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני